Imec, 's werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, en zijn partners binnen het imec.icon-project CONAMO testen vandaag tijdens een open training van de junioren en U23 ploeg veldrijden op het militair domein in Heverlee, nieuwe communicatie- en datatechnologie om wielrenners in real-time op te volgen.

Tijdens de training worden de fietsen van alle renners uitgerust met een klein toestelletje dat live hun hartslag, snelheid en positie opvolgt en doorstuurt. De technologie kan voor televisie de kijkervaring van de koers een extra dimensie geven en door de sportleiding gebruikt worden om renners op te volgen vanuit de ploegwagen en real-time te coachen.

Meer en meer wordt data-analyse gebruikt in sport, bv. om de kijkervaring interessanter te maken (denk aan voetbal en formule1), en voor het optimaliseren van trainingen. Ook de wielersport heeft heel wat te winnen bij dergelijke technologie.

Stel dat een wielercommentator continu weet waar de grote favorieten zich bevinden, of dat de ploegleider live kan zien wat de hartslag is van al zijn renners, tijdens training én tijdens koers. Dat was tot voor kort niet mogelijk omdat de data van de hartslagmeters of andere fietssensoren niet continu kunnen uitgelezen, geïnterpreteerd en doorgestuurd worden, maar enkel offline, na de training of koers, beschikbaar zijn.

"In het imec.icon-project CONAMO ontwikkelden we een radio voor draadloze communicatie die Bluetooth en ANT+ ondersteunt, zeer weinig batterij verbruikt, over lange afstanden data uitwisselt (tot 700m tussen twee fietsen, langer tussen meerdere fietsen), en met zeer weinig vertraging en steeds betrouwbaar blijft werken, ook als de snelheid en locatie van de renners plots verandert (zoals bijvoorbeeld bij een ontsnapping)," verduidelijkt Bart Braem, senior researcher bij imec.

"Apps vandaag gebruiken 4G data connectiviteit. Dan zou het onmogelijk zijn om de renners in real-time en op afgelegen plaatsen (zoals de bergen) te blijven volgen. En naast de draadloze communicatietechnologie, hebben we ook algoritmes ontwikkeld voor de analyse van de sensordata."

Voor amateurrenners en wielertoeristen werd er een app ontwikkeld die de sensordata van bv. hun fietscomputer en hartslagmeter verzamelt en interpreteert om op basis hiervan automatisch een persoonlijk trainingsschema op te stellen. En voor de niet-sportievelingen werd een app ontwikkeld die op basis van locatiegegevens een route voorstelt in de buurt, opgeluisterd met beeldfragmenten uit tv-series die op die locaties zijn opgenomen.

De rode draad in al die toepassingen is draadloze technologie voor doorsturen van sensordata en big data analyse en algoritmes voor de interpretatie ervan.

Het imec.icon-onderzoeksprogramma brengt multidisciplinaire onderzoeksteams van wetenschappers en industriële partners samen om een digitale oplossing te ontwikkelen naar aanleiding van een concrete nood aan innovatie. Partners binnen het imec-icon project CONAMO zijn imec, Rombit, Energy Lab, VRT, UGent, UAntwerpen en VUB.